top of page
BED9F447-06CF-4826-8F3F-567FBD4B3170.jpeg
A mustgáz veszélyei ellen lehet hatékonyan védekezni!
 

Augusztus végén, a legtöbb borvidéken hivatalosan is megkezdődik a szüret. A mustgáz, ami valójában szén-dioxid, ebben az időszakban évről-évre több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője.

A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid gázérzékelő riasztók elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes rosszullétet, halált okozzon.

Egy liter erjedő must etil-alkoholt és csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda gázérzékelőt felszerelni, valamint a javasolt, hogy a pincékben munkát végzőket  személyes gázmérővel is ellátni.

 

Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők!

Alkalmazható a közismert módszer is, amikor égő gyertyával ellenőrzik, van-e elég oxigéndús levegő a pincében. Fontos, hogy a gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton, magunk előtt tartsuk, úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni. Azonban ez az ősrégi módszer messze nem nyújt akkora biztonságot, mint a mérőműszeres. A gyertya lángja ugyanis csak az emberi egészségre ártalmas gázkoncentrációnál (9%) magasabb gázkoncentrációnál (15%) alszik ki.

Mindig legyen a munkaterület közelében mobiltelefon, amellyel a bajbajutotthoz segítséget tudnak hívni kollégái. 

G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakori probléma, hogy a balesetet szenvedő személyek segítségére megfelelő védelem nélkül sietnek, az oxigénhiányos helyiségbe lépve azonban maguk is a mustgáz áldozatává válhatnak. A mérgező gázzal teli helységben fekvő személyt csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. Fontos, akár életet is mentő tudnivaló: a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékkel szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

469B33A0-D5FB-4B54-9652-D8E472C6AC1C.jpeg
Életet menthet egy gázkoncentráció érzékelő
Ha nincs más lehetőségünk, gyújtsunk gyertyát! Még akkor is, ha ez nem jelent 100 %-os biztonságot!
C59730A6-F5C7-4619-BBB8-31F5ED6E05A1.jpeg
bottom of page