top of page
Wild Fire

MIRE KELL FIGYELNÜNK TŰZGYÚJTÁSI TILALOM ESETÉN?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyetértésben meghozott döntése alapján 2022. július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban.

 Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

 Ajánlott, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél keletkező apró parázs többszáz méterre is képes elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Amennyiben mégis (csakis belterületen) fatüzeléssel használnánk a tűzrakó helyet, vagy a faszenes grillezést választanánk, az alábbi óvintézkedéseket ajánlott megfogadni:

-       a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől,  száraz növényzettől annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át más területre;

-       a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem;

-       amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz;

-       az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt;

-       lehetőség szerin a tevékenység során tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket, de ha ez nem lehetséges, akkor lapátot, homokot, egy vödör vizet.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. 

A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

A leghatékonyabb felkészülés, tűzmegelőzés érdekében, tűzoltó készülékeink elérhetőek:

 https://totalis.hu/termekeink/tuzvedelem/tuzoltokeszulekek

Natural Disaster

EGYETLEN MÁSODPERC FIGYELMETLENSÉG ÉVTIZEDES KÁROKAT OKOZHAT A TERMÉSZETBEN!

Enjoying Firepit

MAGÁNTERÜLETRE NEM VONATKOZIK A TILTÁS, DE FONTOS A FOKOZOTT FIGYELEM!

bottom of page